Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος για την οικολογία, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και το πρώτο και πιο απλό που μπόρεσα να κάνω ήταν η αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως με οικολογικούς λαμπτήρες φθορισμού. Μάλιστα διάβασα ότι η Greenpeace προσπαθεί να επιτύχει την πλήρη απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Πρόκειται για τις γνωστές μας λάμπες οι οποίες ως γνωστό πετυχαίνουν 90% θέρμανση - 10% φωτισμό και έχουν διάρκεια ζωής 1 χρόνο.
Οι οικολογικές λάμπες από την άλλη με το 1/5 της κατανάλωσης έχουν τον ίδιο φωτισμό και μια διάρκεια ζωής γύρω στα 6 χρόνια. Όλα αυτά δικαιολογούν την υψηλή τιμή τους (γύρω στα 8€) αν και το αντίτιμο μας ξενίζει αρκετά. Είναι λογικό όταν έχεις συνηθίσει να δίνει κάτω από 1€ για κάτι που έχεις μάθει ότι εύκολα καίγεται. Επίσης όμως έχουμε συνηθίσει να μην κάνουμε μακροπρόθεσμους οικονομικούς υπολογισμούς, πόσο μάλιστα να κάνουμε υπολογισμούς φιλικούς προς το περιβάλλον. Ένας μακροπροθέσμως υπολογισμός λέει ότι το κόστος αποσβένεται σε λιγότερο από χρόνο και έχεις άλλα πέντε χρόνια να απολαμβάνεις τα οφέλη.
Και αν εσύ δεν απολαμβάνεις και τόσο αυτά τα οφέλη, το περιβάλλον σίγουρα θα απολαμβάνει τα 100 λιγότερα κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, που πετυχαίνει η χρήση κάθε μιας τέτοιας λάμπας . Τόσο είναι περίπου το οικολογικό κέρδος. Υπάρχουν επίσης αρκετά εντυπωσιακά νούμερα από τη μαζική χρήση αυτών.
Από την άλλη δε γνωρίζω τα πιθανά οικονομικά συμφέροντα κάποιων κατασκευαστών. Αυτή όμως η σκέψη οδηγεί σε αδράνεια. Και δε νομίζω ότι η αδράνεια σε αυτά τα θέματα θα ωφελεί από εδώ και πέρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου